فرش نیز مانند هر کالای دیگری برای آنکه در بازار بینالمللی دیده شود و سود خوبی نیز به همراه داشته باشد، نیازمند آن است که صادرکننده علاوهبر تسلط بر قوانین مربوط به کالای خود، با تعرفهها، مدارک و مراحل این کار آشنا باشد.باید بدانید که در دنیا فرش را به عنوان تمامی کفپوشها میشناسند. یعنی از فرشهای دستی و ماشینی گرفته تا موکتها و قالیچههای کوچک و بزرگ.
مشکلات صادرات فرش
همانطور که میدانید در چند دهه گذشته تحریمهای اقتصادی علیه ایران همه چیز را به ضرر ما کرده است. در چنین شرایطی فرشهای نه چندان باکیفیت چینی و هندی، بازار بسیاری از کشورها را به تصاحب خود درآورده و فرش ایرانی با تمام اصالت و زیبایی خود از قافله عقب مانده است.
همچنین عدم توجه به ظرفیتهای داخلی، بررسی نکردن بازار عرضه و تقاضا، نبود شناخت از مشتریان باتوجه به فرهنگ منطقه و کشورشان و عدم تحلیل رقبا و شیوه کاری دلالان باعث شده تا در سطوح بینالمللی روز به روز صادرات فرش ایرانی رو به افول باشد.
از دیگر مشکلات صادرات فرش میتوان به همهگیری کووید 19 اشاره کرد که به شدت بر صنعت فرش ایران تاثیر گذاشت. این بیماری باعث شد تا در داخل با کاهش تولید و ارسال فرش مواجه شویم و کارخانهها و بازرگانان با انبوهی از محدودیتها و تنشهای ارز روبهرو شوند.
هرچند که دولت تلاش میکند تا باحضور در نمایشگاههای بینالمللی ورق را به نفع خود برگرداند و امروزه همچنان کشورهای اروپایی و آسیای شرقی از مشتریان ایران به شمار میروند. گفتنیست، تجار باید دقت داشته باشند که فرآیند صادرات، ترخیص کالا از گمرک، پیدا کردن یک شرکت حملونقل بینالمللی مجرب، مدیریت هزینههای بیمه و انتخاب یک خریدار مناسب کارهایی به شدت حساس است و اگر صادرکنندگان نتوانند هر یک از این مراحل را به درستی انجام دهند، مشکلات مختلفی به وجود خواهد آمد. به همین خاطر مشورت با دیگر تجار و شرکتهای بازرگانی میتواند مسیر را برایشان هموارتر نماید.
از دیگر مشکلات صادرات فرش، نبود مواد اولیه برای نساجی است. درواقع بخشی از مواد اولیه در داخل تولید نمیشود و به خاطر تحریمها و نوسانات شدید ارزی، باید با قیمتی بالاتر این متریال وارد کشور شوند و به دست کارخانههای فرش ماشینی برسد. همین امر سبب شده تا قیمت نهایی فرش بسیار بالا برود و تولیدکنندگان نتوانند میزان صادرات فرش ماشینی ایران را افزایش دهند و مانند گذشته به کشورهای اروپایی و خاورمیانه کالا بفرستند.
اگر بخواهیم به مهمترین موانع پیشرو برای صادرات فرش بپردازیم، این موارد شامل زیر است:
عدم شناخت بازارهای جهانی و نیازها و سلایق گوناگون
یکسان دانستن بازارهای هدف فرش ماشینی و فرش دستباف
عدم آموزش درست تولیدکنندگان و صادرکنندگان درخصوص مفاهیم صادرات کالا و تجارت بینالمللی
تحریمهای بینالمللی و مشکلات انتقال پول
رقابت ناسالم میان تولیدکنندگان فرش ماشینی و خرید مداوم دستگاههای جدید بدون بازگشت سرمایه
میزان صادرات فرش ایران
رئیس اتحادیه فروشندگان فرش دستباف در سال 1401 اعلام کرده است که به خاطر تحریمها و خرید نکردن اروپا و آمریکا از تولیدکنندگان داخلی، رکودی 80 درصدی بر بازار فرش دستی حاکم شده است. این رکود به این معناست که هر هفته یک تا دو محموله از کشور خارج میشود و این آمار بسیار اندک است.
هرچند که قالی ایرانی به زیبایی، ظرافت و قدمت بالا شهرت دارد، با این حال در چند سال اخیر هیچگاه نتوانسته است به دوران طلایی خود در دهه هفتاد و هشتاد برسد. دورانی که ایران یکی از اصلیترین صادرکنندگان در جهان بوده است و تجار باید مدتها در صف مجوز صادرات فرش قرار میگرفتند.
براساس آمار در سال 1373، ایران توانسته است دو میلیارد و 132 میلیون دلار از طریق صادرات فرش دستباف به دست آورد و نزدیک به نیمی از صادرات کشور را به نام خود بزند. همین تجارت موفق نزدیک به 7 میلیون شغل در داخل به وجود آورد و رونق فراوانی ایجاد کرد.
هرچند که این روند هیچ وقت ادامه پیدا نمیکند و سال به سال این اعداد و ارقام نزولی شدند. تا جایی که در سال 1400، میزان صادرات فرش دستباف تنها 50 میلیون دلار بوده است و بیشتر کشورهای آلمان و ژاپن خریداران ما بودهاند.
درنهایت در یازده ماه سال 1401، فرش دستبافت به مقدار 2.9 هزار تن صادر شده که نسبت به سال قبل خود کاهشی 24 درصدی داشته است.
صادرات فرش ایران به کدام کشورهاست؟
اگر سرمایه لازم برای صادرات فرش را دارید و میخواهید بدانید چه کشورهایی مستعد فروش کالای شما هستند، باید با این مقاصد اصلی آشنا شوید.
– کشورهای اروپایی: آلمان، انگلستان، ایتالیا، سوئیس، اسپانیا، فرانسه و روسیه
– ایالات متحده و کانادا و آمریکای لاتین، برزیل
– ژاپن، چین، کره جنوبی، قطر و امارات متحده عربی
هرچند که پس از تحریمها و عدم ارتباط پایدار با بسیاری از کشورهای دنیا، این لیست نیز بسیار کوچکتر و محدودتر شده است و سهم اندکی در پویایی اقتصاد ایران دارند.
با این حال برای آنکه با این فضا بیشتر آشنا شوید، توضیحاتی درخصوص صادرات فرش به آلمان میدهیم. کشوری که همواره از مشتریان همیشگی ایران بوده است؛ با این حال صادرات فرش ایرانی مستلزم رعایت مقررات واردات آلمان است.
شما برای صادرات فرش به آلمان باید دستورالعمل اتحادیه اروپا در زمینه واردات منسوجات از جمله فرش را رعایت کنید. این امر شامل اخذ مجوز صادرات از گمرک ایران و همچنین رعایت قوانین و استانداردهای تعیین شده توسط موسسه فدرال ایمنی و بهداشت کار آلمان است.
علاوهبراین، فرشهای ایرانی باید با استانداردهای اشتعالپذیری آلمان که از سختگیرانهترین استانداردهای جهان است، مطابقت داشته باشد. بنابراین، فرشها باید تحت آزمایش قرار بگیرند و گواهینامهای از یک آزمایشگاه تست معتبر دریافت کنند تا این استانداردها رعایت شوند.
سود صادرات فرش دستباف
کسب درآمد بالا را میتوان اصلیترین انگیزه و هدف هر تاجری دانست. به همین خاطر اگر فردی وارد صنعت فرش میشود، میخواهد آیندهای برای خودش تصور کند و از سود صادرات فرش دستباف سردربیاورد.
همانطور که میدانید کیفیت حرف اول را میزند؛ اگر محصول شما باکیفیت باشد و اندازه و طرح آن با تقاضای بازار همخوانی داشته باشد، میتواند فروش خوبی به دست آورد. چراکه فرش دستباف به خاطر خاص بودن خود همواره طرفداران خاص خودش را دارد.
بر اساس آمار مرکز ملی فرش ایران، میانگین قیمت فرش دستباف صادراتی در سال 1398، متری 74 دلار بوده است. اگر درنظر بگیریم میانگین اندازه هر فرش حدود 7 تا 8 متر مربع است، سود صادرات فرش میتواند از چند صد دلار تا چند هزار دلار برای هر محصول را شامل شود.
گفتنیست هر صادرکنندهای علاوهبر آنکه به طور شخصی سود خوبی به دست میآورد، میتواند نقش پررنگی در رونق اقتصادی کشور داشته باشد و همچنین با صادرات فرش دستباف، به بسیاری از خانوارهای روستایی و بافندگان این فرشها کمک شایانی میکند و کار و هنر آنها را تضمین مینماید.
انتهای پیام
بدون دیدگاه