آمار سازمان تجارت جهانی نیز نشان می‌دهد طی سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۲ در بازار تجارت جهانی فرش دستباف به صورت میانگین بیش از ۱۵۰ کشور صادرکننده وجود دارد. طی سال ۲۰۲۲، کشورهای هند با ۳۱۰ میلیون دلار و سهم حدود ۳۰.۳ درصد از کل صادرات فرش، چین با ۹۳.۱ میلیون دلار و سهم حدود ۹.۱ درصد از کل صادرات فرش و مصر با ۸۹.۸ میلیون دلار با سهم حدود ۸.۸ درصد از کل صادرات سه کشور عمده در صادرات فرش دستباف طی سال‌های مزبور بوده‌اند. پس از این کشورها، نپال با سهم حدود ۸.۳ درصد، پاکستان با سهم حدود ۷.۷ درصد و ایران با سهم ۷.۴ درصد از کل صادرات فرش دستباف جهان در رتبه‌های بعدی قرار می‌گیرند. ۷۱.۵ درصد از کل صادرات فرش دستباف جهان توسط این شش کشور تامین می‌شود.در ۹ ماهه امسال هم ۱۰۰ میلیون دلار فرش و صنایع دستی از کشور صادر شده که سهم ۰.۲۷ درصدی از کل صادرات غیرنفتی را دارد.

آمارهای اتاق بازرگانی تهران نشان می‌دهد که متوسط قیمت صادراتی فرش و صنایع دستی در ۹ ماهه امسال ۲۹۰۰ دلار به ازای هر تن بوده که ۲۷ دلار نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافته است.

البته در این آمار، عدد صادرات فرش به تفکیک از صنایع دستی مشخص نیست. اما در مجموع بررسی روند صادرات فرش دستباف ایران طی دهه گذشته روند نزولی این محصول را نشان می‌دهد. بر اساس آمار گمرک ارزش صادرات فرش دستباف ایران از ۴۲۷.۳ میلیون دلار در سال ۱۳۹۱ به ۵۰.۷ میلیون دلار در سال ۱۴۰۱ رسیده است. متوسط رشد سالانه ارزش صادرات فرش دستباف ایران به نقاط مختلف جهان طی سال‌های ۱۳۹۱ تا ۱۴۰۱ برابر با منفی ۱۹ درصد بوده است.

بر این اساس سهم صادرات فرش دستباف ایران از کل صادرات غیرنفتی، از ۱.۳ درصد در سال ۱۳۹۱ به ۰.۰۹ درصد در سال ۱۴۰۱ رسیده است.

در شرایط اقتصاد فعلی ایران، فرش دستبافت در مقایسه با سایر صنایع با توجه به نیاز کم برای سرمایه‌گذاری در تولید، وجود دانش و مهارت فنی آن در استان ها و مواد اولیه موجود در داخل از جایگاه ویژه‌ای در اشتغالزایی برخوردار است و می‌توان با راه اندازی این واحدها باعث رونق اقتصادی و صنعتی در منطقه شد.

 

صنعت فرش در آذربایجان غربی

با وجود اینکه، آذربایجان غربی آوازه ای نظیر بسیاری از شهرها و استان های دیگر در حوزه تولید فرش دستباف ندارد ولی برندهای بسیار خوبی در این استان تولید می شود اما در سال های اخیر با برندسازی خوبی که صورت گرفته، شهرت فرش این منطقه به لحاظ زیبایی، نقش و کیفیت مواد اولیه در ایران و جهان شناخته شده و انواع فرش‌های دستباف در طرح‌های قبا، ماهی، نقشه، افشار و فرش تمام ابریشم توسط فعالان این بخش در آذربایجان‌غربی تولید و روانه بازار می‌شود.

فرش‌های ریز ماهی خوی و افشار تکاب در شمال و جنوب آذربایجان‌غربی در سال ۱۳۸۹ ثبت ملی شده و فرش بافته شده در خوی نیز طی سال ۱۳۹۲ نیز به ثبت جهانی رسید که این امر جایگاه این استان در صنعت فرش کشور را نشان می‌دهد.

شهرستان‌های تکاب و خوی مهمترین قطب‌های تولید فرش استان بوده و در کنار آن‌ها فرشبافی در شهرستان‌های بوکان، شاهین‌دژ، میاندوآب، مهاباد و ارومیه نیز رواج دارد.

به نظر می رسد در راستای تسهیل زمینه صادرات و بازاریابی برای فرش دستباف در بازارهای داخلی و خارجی کنسرسیوم ویژه‌ای با حضور فعالان حوزه فرش تحت نظارت شرکت شهرک‌های صنعتی استان آذربایجان غربی تشکیل می‌شود.

با اجرای این طرح امکان حضور بافندگان فرش آذربایجان‌غربی در نمایشگاه‌ها و بازارهای خارج از کشور و نیز حضور فعالان این بخش در هیات‌های تجاری و همچنین تاسیس دفاتر تجاری بازاریابی و فروش فرش دست‌باف در خارج از کشور مهیا می‌شود تا کمک کند این ظرفیت نهفته در ایران به جهان معرفی شود.

اما با وجود افزایش تولید فرش دستباف در این استان،  رئیس اتحادیه تولیدکنندگان فرش دستباف تبریز می گوید: حجم صادرات فرش ایران طی یک دهه گذشته به یک دهم رسیده و از ۵۰۰ میلیون دلار در سال به کمتر از ۵۰ میلیون دلار کاهش یافته است،انتظار می رود این آمار باید نگرانی مدیران دولتی را به همراه داشته باشد اما شرایط فعلی نشان دهنده این موضوع نیست !

انتهای پیام

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *